Jom Menganyam

BAHAN-BAHAN UNTUK ANYAMAN BAKUL

Rotan Putih sesuai untuk kegunaan kraftangan lazimnya berbagai-bagai jenis rotan dijumpai di kilang-kilang memproses bahan-bahan rotan. Sebilangan kecil rotan halus yang sesuai digunakan dalam pelajaran kraftangan . Rotan putih yang digunakan ialah rotan 2.5mm yang dibelah menjadi halus.

Pengurusan Rotan terdapat 2 jenis rotan putih iaitu rotan putih lembut dan keras. Untuk melembutkan rotan tersebut, air digunakan  dan bahagikan yang keras dengan yang lembut. Rotan yang keras dijadikan rotan menegak(longitud) dan yang lembut dijadikan rotan mendatar(latitud).
 1- Potong rotan size 3mm sepanjang 24in dan d bahagi 2,,
bersamaan 12in x 2 set

 2- Kemudian ambil size sama yg lain dan d patahkan hujungnya
 3- Potongan rotan 24in ( 5 dan 6 btg)buat seperti gambarajah d atas
 4- Rotan yg di patah kan hujung di masukan di celah secara berlawanan
5-Lilitkan secara atas dan bawah spt di gambarajah..
 5- Di lilitkan 4 pusingan
 6- Sesudah di lilitkan 4x mulalah di pecah2kan 2 2
7- Teruskan anyaman secara atas bawah sebanyak 20x lilitan atau dlm anggaran 5 in

 8- Setelah di lilitkan 20x di tambahkan lagi rotan sebelah2 tepi
 9- Selepas itu lilitkan 10x dan d i pecahkan 2 2 lagi
 10- Anyamkan lagi sehingga anggaran 8in
 11- Setelah itu  anyam secara pintal dengan 3 btg rotan,
 12- Selepas habis dianyam pintal 2x pusingan,,
di patahkan secara menegak
 13- Mulakan anyam pintal 3 btg rotan 5 pusingan,
kemudian anyam biasa sehingga 20 pusingan,
setelah itu anyam pintal 3 sekali lagi sebagai penamatnya.

 14- Mulakan mematikan hujungnya..

 15- Setelah habis anyaman mematikannya maka hujung lebihan itu di potongkan

16- Inilah hasilnya.. untuk keterangan lanjut sila hubungi
kami di halaman " Contact us"